10 Mart 2010 Çarşamba

Venüs Hakkındaki Gerçekler

Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs, bazı ilginç özellikleriyle ilgi uyandırıyor. Bu yazımızda, Venüs hakkındaki gerçeklere bir göz atacağız.

1. Venüs Dünya’nın ikizidir.

Venüs ve Dünya, büyüklük ve kütle bakımından hemen hemen aynı boyutlara sahiptirler. Venüs’ün çapı Dünya’dan sadece 650 km daha küçüktür. Kütlesi ise Dünya kütlesinin %81,5′i kadardır. Bu benzer özelliklere rağmen atmosfer yapısı büyük farklılıklar göstermektedir. Venüs atmosferinin %96,5′i karbondioksit gazından oluşur. Atmosfere giren Güneş ışığı yüzeyden yansır ancak yoğun bulutlar ışığın yeniden uzaya dönmesine izin vermez. “Sera etkisi” olarak adlandırılan bu olay nedeniyle sıcaklık 460 dereceye kadar yükselir. Bunun dışında atmosferik basınçta Dünya’dakinden 92 kez daha yüksektir. Tüm bu nedenlerden dolayı, belki de, Venüs’ün Dünya’nın kötü bir ikiz kardeşi olduğunu söyleyebiliriz.

2. Venüs, Güneş ve Ay’dan sonraki en parlak doğal gökcismidir.

Astronomlar gök cisimlerinin parlaklıklarını kadir biriminden belirlerler. Doğal gök cisimleri arasında sadece Güneş ve Ay Venüs’ten daha parlaktır. Venüs’ün parlaklığı -3,8 kadir ile -4,6 kadir arasında değişir ve her zaman gece gökyüzündeki en parlak yıldızlardan daha parlaktır.

Venüs

Venüs ve diğer yıldızlar.

3. Venüs, düşmanca bir atmosfere sahiptir.

Daha önce söylediğimiz gibi Venüs, Dünya’nın kötü bir ikiz kardeşi gibi. Büyüklük ve kütle bakımından benzer olsalarda, atmosferik değerler bakımından önemli farklılıklar gösteririler. Eğer Venüs üzerinde durabilseydik, Dünya’daki alışık olduğumuz atmosfer basıncının 92 katına maruz kalacaktık. Bu değer hemen hemen Dünya okyanuslarında bir kilometre derinlikteki basınca eşdeğer. Eğer basınç sizi öldürmez ise sıcaklık ve zehirli kimyasallar öldürecektir. Çünkü sıcaklık, 460 dereceye kadar çıkar ve kalın sülfürdioksit bulutları asit yağmurlarına neden olur.

4. Venüs diğer gezegenlere göre geriye doğru döner.

Venüs oldukça yavaş döner. Dünya kendi çevresi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlarken, bir Venüs günü 243 Dünya gününe eşittir. İlginç olarak Venüs, Dünya ve Mars’a göre ters yönde yani doğudan batıya doğru döner. Gezegen üzerinden Güneş’e bakacak olsaydınız, batıdan doğduğunu ve 118 Dünya günü sonra doğudan battığını görecektiniz.

5. Bir çok araştırma sondası Venüs yüzeyine inmiştir.

Olumsuz yüzey etkilerine rağmen Venüs’e bir çok araştırma sondası gönderilmiş ve bazıları yüzeye ulaşmayı başarmıştır. Sovyetler Birliği’ne ait Venera uzay araçları Venüs’e gönderildi. Ancak anlaşılan Venüs atmosferini biraz hafife almış olsalar gerek ki bir çoğu başarısız oldu. Ama sonunda Venera 8 uzay aracı Venüs yüzeyine başarılı bir iniş yaptı ve Dünya’ya Venüs görüntülerini ulaştırdı.

Venera 13 Uzay Aracı ile elde edilmiş Venüs yüzeyinin renkli  görüntüsü.

Venera 13 Uzay Aracı ile elde edilmiş Venüs yüzeyinin renkli görüntüsü.

6. İnsanlar, Venüs’ün tropik bir ortama sahip olduğunu düşünmüşlerdir.

Amerikalı ve Sovyet uzay araçlarının Venüs hakkında yaptığı araştırmalardan önce, hiçkimse Venüs’ün kalın bulutlarının altında nasıl bir yüzeye ve atmosfer koşullarına sahip olduğunu bilmiyordu. Bilim kurgu yazarları Venüs hakkında tropik ormanlar hayal ediyorlardı. Araştırma sonuçlarından çıkan yüksek sıcaklık ve yoğun atmosfer herkesi şaşırttı.

7. Venüs’ün bilinen hiçbir uydusu yoktur.

Venüs ile Dünya’yı ayıran önemli özelliklerden biri de Venüs’ün doğal bir uydusunun olmamasıdır.

8. Venüs evreler şeklinde gözlenir.

Venüs gökyüzünde oldukça parlak bir cisim olmasının yanında, eğer bir teleskopla bakarsanız çok farklı bir şey görürsünüz. Venüs, ay gibi evreler gösterir. Bunun sebebi, tabiki, Venüs’ün Dünya ile Güneş arasında bulunmasıdır. Venüs en yakın ve en parlak olduğu zamanlarda teleskopla bakıldığında ince hilal şeklinde gözlenir. Uzak ve daha sönük olduğu zamanlarda ise daire şekline daha yakındır.

9. Venüs az sayıda kratere sahiptir.

Mars, Merkür ve Ay yüzeyi, göktaşlarının oluşturduğu çok sayıda kratere sahipken, Venüs yüzeyinde krater sayısı oldukça azdır. Gezegen araştırmacıları, Venüs yüzeyinin yarım milyar yaşında olduğunu tahmin etmektedirler. Devam eden volkanik haraketler de yüzeyi yeniden şekillendirirken kraterleri ortadan kaldırmaktadır.

10. Venus Express görevine devam ediyor.

Venüs’ü incelemek için birçok uzay aracı gönderildi ancak bunlardan en içerikli olanı görevine devam eden Venus Express uzay aracıdır. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gönderilen Venus Express, 11 Nisan 2006 da Venüs’e ulaştı. Venüs atmosferi, bulutları ve yüzeyi hakkında önemli bilgileri Dünya’ya ulaştırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder